Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Το Γράμμα Πρός τον Δήμο.



Από:   «Κούε και Κατσούα» Φίλοι Ζώων Δήμου Ν. Κυνουρίας
Προς:            Δήμαρχο Ν. Κυνουρίας κ. Ι. Μαρνέρη
Κοιν: Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Ιστολόγια
           
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Εδώ και μερικούς μήνες, συνεχώς γινόμαστε  αποδέκτες  καταγγελιών ελλήνων πολιτών αλλά και ξένων επισκεπτών που έρχονται αντιμέτωποι με δηλητηριασμένα ζώα.
Η προκλητική συχνότητα των δηλητηριάσεων, εδώ και χρόνια, υποδεικνύει συντονισμένη πολιτική (λόγω ατιμωρησίας, αλλά και σχετικής αδιαφορίας του Δήμου), και όχι πράξη μόνο μεμονωμένων ατόμων που εχθρεύονται τα ζώα. (Σχετική αναφορά:  http://www.leonidion.gr/2010/02/blog-post_25.html )
Πέρα από την απόγνωση και τον σπαραγμό που προκαλεί στον φυσιολογικό άνθρωπο αυτή η εγκληματική πρακτική, αλλά και τον θυμό για την περιφρόνηση αυτονόητων αξιών, υπάρχει και η εύλογη ανησυχία όλων των καταγγελλόντων για τα δικά τους κατοικίδια και για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι, βάσει του νόμου 4039/2012, τα αδέσποτα ζώα αποτελούν άμεση αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κακοποίηση ή θανάτωση τους διώκεται ποινικά. Η δε κάλυψη των δραστών ισοδυναμεί με ηθική αυτουργία. Εξασφαλίζει επιπλέον την επανάληψη στο μέλλον, παρόμοιων αποτρόπαιων πράξεων.
Η συχνότητα και η σοβαρότητα του φαινομένου έχουν διαδοθεί διαδικτυακά και εκτός των συνόρων μας, δυσφημίζοντας και ζημιώνοντας σε ανησυχητικό βαθμό τη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες. Κυρίως όμως, η χρήση δηλητηριωδών ουσιών (ποντικοφάρμακων, φυτοφαρμάκων ή άλλων τοξικών ουσιών) απαγορεύεται ρητώς σε δημόσιους χώρους καθώς θέτει ουσιαστικό θέμα δημόσιας υγείας και βάζει σε ιδιαίτερο κίνδυνο τα μικρά παιδιά.
Θα θέλαμε, κατόπιν κοινού αιτήματος των καταγγελλόντων, σαφείς και επίσημες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα. Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για την αποτροπή των φαινομένων δηλητηριάσεων και την προστασία των δημοτών του;
Συγκεκριμένα:
1) Έχει ζητήσει εκτενή αστυνομική έρευνα (βάσει των οδηγιών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2010, τον Φεβρουάριο του 2011 και ξανά τον Μάρτιο του 2012 προς όλα τα Α.Τ. της χώρας), ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην Αστυνομία και να τιμωρηθούν; Έχει δώσει εντολές για συστηματικές τοξικολογικές αναλύσεις;
2) Έχει πάρει μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των κατοικίδιων τους; Ποιά είναι αυτά;
3) Έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες – έλληνες και αλλοδαπούς – για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων;
4)  Ακόμη εκκρεμεί η απάντηση σε σχετικό email  συμπολιτών μας προς τον Δήμο για μια συνάντηση με το Δήμαρχο, για να συζητηθούν σχετικά θέματα.  http://www.leonidion.gr/2012/05/blog-post_317.html
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία και εθελοντική βοήθεια για την επίλυση αυτών  και άλλων σοβαρών ζητημάτων (έλλειψη Κτηνιάτρου στον Δήμο, έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κτλ).
Περιμένοντας την απάντησή σας,
Με τιμή,
Υπογραφές:
(Ακολουθούν υπογραφές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου